Kjære mamma, takk for at du er der for meg

Kjære mamma, du betyr enormt mye for meg.
Kjære mamma, takk for at du er der for meg
María Alejandra Castro Arbeláez

Skrevet og verifisert av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Siste oppdatering: 28 mars, 2019

Kjære mamma. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få sagt hvor utrolig viktig du er for meg. Du har alltid vært der for meg, elsket meg og støttet meg. Du får meg til å føle meg unik og spesiell. Dette er grunnen til at jeg vil takke deg i dag.

Jeg vet at vi ikke er så nære som vi en gang var. Da jeg var mindre, hadde vi alltid tid til hverandre. Jeg husker hvordan vi lekte sammen, lo sammen og gjorde mange morsomme ting. Noen ganger gikk vi på kino eller shopping, og noen ganger gikk vi oss bare en tur sammen.

Det var ikke så nøye hva vi gjorde, så lenge vi var sammen. Alle øyeblikkene jeg tilbragte med deg, var øyeblikk jeg skulle ønske kunne vart evig.

Det gjorde ikke noe om det var kaldt eller regnvær. Du viste meg at det alltid finnes en sol bak enhver sky.

Du lærte meg å være positiv og å ikke gi opp hvis jeg møtte motgang, selv når jeg bare ville gjemme meg fra problemene mine. Du fortalte meg alltid at vi måtte være modige i livet.

Min kjære mamma, jeg skulle ønske at det var flere mennesker i verden som deg. Mennesker som hjelper andre uten å forvente noe tilbake. Mennesker som hjelper andre kun fordi de vil glede andre.

I denne verdenen, som er fordervet av krig og hat, er du lyset i mørket.

Kjære mamma, takk for at du ble sint

Jeg husker alle kranglene våre. Dette er ikke øyeblikk som jeg ser tilbake på med glede. Men på en måte er jeg glad for også disse øyeblikkene. Med tiden har disse øyeblikkene gitt meg verdifull lærdom som har gjort meg mer voksen og moden.

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få noe positivt ut av konfliktene våre.

Jeg forstod aldri at tårene og sinnet var til mitt eget beste og at jeg ville være evig takknemlig for dem. Hvis du ikke hadde vært der for å irettesette meg, ville jeg aldri ha lært å gjøre det som er riktig.

Du har alltid gitt meg gode råd og sagt ifra når jeg har gjort noe galt. Mange mødre ville ikke ha hatt din evne til å bevare fatningen når jeg satte tålmodigheten din på prøve. Jeg er så lei meg for alle de gangene jeg gjorde opprør mot deg og behandlet deg urettferdig.

Du er en av de mest fantastiske menneskene i livet mitt, min kjære mamma. Kanskje du noen ganger synes jeg virker kald og fraværende, men det er bare på utsiden. Til tross for alt er min kjærlighet til deg konstant og den vil aldri gå bort.

Båndet mellom oss er for sterkt til at det kan ødelegges. Det har ingenting å si hva som har skjedd. Jeg vet at du alltid vil være der for meg når jeg trenger deg. Våre følelser for hverandre er så nære og sterke at ingenting kan komme imellom oss.

Jeg trenger deg i fremtiden,  men også i nåtiden

Da jeg var en liten jente, trodde jeg at jeg ikke kom til å trenge deg lenger når jeg ble eldre. Jeg forestilte meg at jeg kom til å være en sterk, trygg voksen som ikke trengte beskyttelse. Men der tok jeg grundig feil.

Du aner ikke hvor mye tid jeg har brukt til å tenke på deg og savne deg. Når jeg ser tilbake på barndommen min, da jeg følte meg trygg og lykkelig sammen med deg.

Jeg har skjønt at uansett hvor gammel jeg blir, kommer jeg alltid til å trenge deg, kjære mamma. En klok stemme som kan veilede meg, en jeg kan dele mine dypeste hemmeligheter med. Du er den eneste personen i verden som jeg stoler blindt på.

Selv når jeg skal få min egen familie, vet jeg at du er personen jeg kan stole på. Forholdet vårt er ikke noe som kan erstattes.

Jeg føler meg heldig

Jeg føler meg så heldig som har deg. Kun et enkelt blikk er alt som skal til for at vi vet hva den andre tenker, og det er uvanlig og fantastisk.

Jeg vet at mange mennesker ikke har vært like heldige som meg. Dessverre finnes det giftige foreldre som behandler barna sine dårlig og får dem til å føle seg ulykkelige. Jeg ville likt å dele noe av deg med disse menneskene, slik at de skal vite hva det vil si å bli elsket uforbeholdent.

Noen ganger er jeg redd for at jeg ikke vil være en like god mor som deg. Tenk om jeg ikke klarer å gi barna min den samme kjærligheten som du alltid gav til meg? Du kommer til å si at jeg er dum som tenker sånn, men jeg har store sko å fylle.

Når alt dette er sagt, kjære mamma, skulle jeg ønske at du ble med meg på en reise. Jeg vil at vi skal sette av tid til hverandre igjen, til å snakke sammen og gi hverandre råd.

Jeg forstår hvor heldig jeg er som har deg i livet mitt, og vil benytte meg av dette. Takk for at du alltid har vært der for meg.

Jeg er glad i deg, mamma.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.