Legg bort kontrollen - gi rom for kjærlighet og impulsivitet

Legg bort kontrollen - gi rom for kjærlighet og impulsivitet
María Alejandra Castro Arbeláez

Skrevet og verifisert av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Siste oppdatering: 21 april, 2018

Mamma, du trenger ikke være perfekt. Hvert måltid trenger ikke være perfekt. I stedet for å telle antall grønnsaker på tallerkenen, vil jeg at du skal telle antall smil om munnen min. Legg bort kontrollen av og til for å gi plass til impulsive og kjærlige øyeblikk med meg. Vær tilstede i barndommen min, la oss lage mange gode minner sammen før den plutselig er forbi.

Du trenger ikke ofre alt for å tilfredsstille alle mine innfall og ønsker. Jeg vil bare hoppe i vannpytter og få gjørme på klærne. Dette burde være en del av enhver oppvekst.

Du trenger ikke være den aller første som som møter opp på slutten av skoledagen. Nei, mamma. Jeg trenger å være tilfreds og gladIkke å bli kvalt. Jeg trenger at du har alenetid. Aller mest trenger jeg at du sier at du er glad i meg, bøyer deg ned og smiler til meg.

Fortell meg hver dag at du elsker meg. Det vil ikke ta mer enn fem sekunder, men jeg vil huske det for resten av livet, det kan jeg love deg. Disse minnene vil være gode å ha når jeg blir trist og har en dårlig dag. 

Jeg vil også at du skal hjelpe meg med å forstå at jeg ikke defineres kun av mine feiltrinn eller prestasjoner. Jeg er bare et menneske og er ikke ufeilbarlig.

Legg bort kontrollen, mamma

Jeg trenger ingen perfekt nystrøket skjorte, mamma. Jeg vil heller at du skal skrukke den til med klemmene dine. Få meg til å forstå at det som virkelig teller er at vi er glad i hverandre, ikke hvor fint hjemmet vårt er.

Ikke se bekymret på meg når jeg leker fordi du er redd for at jeg skal skitne til klærne mine. Jeg vil heller at du blir med på leken. Jeg vil at vi skal dele hemmeligheter og øyeblikk, gjemmesteder, fortellinger og leker som bare er våre.

Jeg vil at du skal forstå at det som er viktig for meg ikke er lekene mine, men hvordan lekene får meg til å lære og hvordan vi leker sammen. Jeg må vite at du følger med og er forståelsesfull, og at jeg har frihet til å føle, snakke og handle. 

Jeg må vite at følelsene mine ikke er gale. Jeg trenger å søke din anerkjennelse, selv når jeg gjør feil. Og ikke glem, mamma: det er når jeg gjøre noe galt at jeg trenger deg aller mest.

Ikke dytt meg bort, og ikke fortell meg at jeg er slem. Husk at jeg vil lytte til dine ord igjen og igjen, som et ekko. Vær tålmodig og ta deg tid til å forklare at det er ting som kan skade meg eller gjøre så andre blir triste.

Virkelig, mamma. Med tiden vil jeg forstå, men inntil videre, så trenger jeg at du setter deg ned og forklarer meg ting. La oss nyte barndommen min og kose hver dag. Det er dét som kommer til å holde motet mitt oppe når du ikke kan holde meg i hånda lenger.

Vær fleksibel og la meg eksperimentere

Det har ingenting å si om vi skulle ha spist grønnsaker i dag. Kanskje jeg vil lage en kake til deg; piske eggene med melet og nyte utsikten fra taket. Kom ned til meg på gulvet for å leke. Det er det beste jeg vet! På den måten kan jeg ta del i din verden, og vi kan lage vår egen.

Mamma, legg bort kontrollen og tenk. Jeg vet at du har mye å gjøre, men du må forstå at du kan redusere tempoet, men det kan ikke barndommen min.  Bruk tiden din med meg i stedet for å planlegge og kontrollere alt.

De mest fantastiske tingene i livet skjer uten at man planlegger dem. Så legg bort kontrollen og la tilfeldighetene og impulsiviteten få mer plass. La oss spise middag klokken 18:30 i stedet for 18:00 av og til. Du kan lære meg hva som er viktig i livet og at det noen ganger er helt greit å la oppvasken stå.

Vi kan kose i senga, le, fortelle hverandre hva vi tenker på og tilbringe øyeblikk sammen som vi aldri vil glemme. Det er faktisk slik at din kjærlighet vil hjelpe meg med å vokse. Det er din kjærlighet som vil gjøre barndommen min fantastisk.

Men hvis du ikke lar meg leke i gjørma eller med insekter, hvis jeg ikke får muligheten til å fortelle deg hemmelighetene mine eller stoppe opp for å plukke en blomst, vil barndommen min miste noe av magien og meningen.

Slapp av, mamma; vi trenger ikke stresse. Jeg vet at du er opptatt, men sammen kan vi gjøre livet enkelt og gøy. La meg gråte, la meg le, la meg drømme og utforske verden.

Ikke vær redd, og ikke føl deg tynget. Husk at med én klem gjør du meg lykkeligFor meg finnes det ikke noe bedre enn følelsen av at du er nær meg, fordi hver dag hjelper du meg med å vanne røttene som min verden kan vokse på.

Ikke glem at avtalen du ikke kan utsette til i morgen er barndommen min. Dette er en enveisbillett. Uten retur.

 


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.