Etter at du kom inn i livet mitt sover jeg mindre, men smiler mer

Etter at du kom inn i livet mitt sover jeg mindre, men smiler mer
María Alejandra Castro Arbeláez

Skrevet og verifisert av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Siste oppdatering: 04 april, 2018

Du klarte det: Siden du kom, har livet mitt blitt snudd på hodet, hjertet mitt har blitt snudd 180º mot den mest intense og berikende lykken. Du har utvilsomt tatt søvnen fra meg, men du har også gitt meg en fremtid full av fantasi. Nå smiler jeg mer. Jeg puster ikke bare, jeg bor i en verden som er mer intens, klarere og fylt med farger.

Vi vet at mange nybakte foreldre i har opplevd det samme. Det er som om noen holdt på hemmeligheten om de små nyansene som følger med barnets ankomst. Nyanser som mangel på søvn, frykt, laktasjon, kramper og babyskrik ble skrevet i liten skrift som ikke alle leser før de bestemmer seg for å få barn.

“Et barn kjenner igjen sin mor på hennes smil.”

-Leon Tolstoi-

Men ingenting av dette betyr noe. Det handler om å vite at ikke alt er lett å forstå; at det blir enklere dager så vel som vanskeligere. Det viktigste er å vite hvordan man skal lese behovene til den nyfødte og, fremfor alt, å nyte det. Det er akkurat dette som er forklart i den interessante boken “The Concept of Continuum” av Jean Liedloff.

Når en baby kommer til verden, har mange foreldre sin egen forutbestemte mening for hvordan de skal oppdra et barn. Derimot er ikke foreldrerollen skjematisk. Reglene som våre foreldre, søsken eller venner foreslo er ikke de riktige for våre barn. Det handler om å leve dag for dag, øyeblikk for øyeblikk med babyen, og følge vårt instinkt for å handle på best mulig måte.

På samme måte er det viktig å huske at de første årene av vårt barns liv er et “kontinuum”, som forklart av Dr. Liedloff. En kontinuitet mellom morens og babyens kropper, hvor det eneste som teller er den fysiske og følelsesmessige nærheten, kontakten, huden, kosen, utseendet …

Og ja, det kan være utmattende, veldig utmattende, men også utrolig tilfredsstillende.

Jeg smiler fordi jeg vet at jeg har det bra

Mor og barn

Noen ganger smiler jeg når jeg ser ansiktet som jeg nesten ikke gjenkjenner i speilet… Er det meg? Er den kvinnen virkelig meg? De mørke sirklene rundt øynene er mine? Hvor lenge har det vært siden jeg tok i en hårbørste? I hvor lang tid har jeg forsømt utseendet mitt?

Etter å ha tenkt på dette hver gang du snubler over speilbildet ditt når du er på badet, langer du ut et langt sukk, og legger det løse håret bak øret ditt. “Og hva så?” – sier du til deg selv. “Hvem bryr seg om hvordan jeg ser ut så lenge babyen min har det greit og jeg gjør en god jobb som mor?”

En mor som er stolt av babyen sin, enser den dype utmattelsen hun har pådratt seg.

Barnets fødsel aktiverer alarmmekanismer i mors hjerne som gjør at hun noen ganger ikke engang er klar over sine egne fysiske behov.

  • Det er en naturlig mekanisme som sikrer riktig oppmerksomhet og omsorg for babyen. Imidlertid må vi passe på så vi ikke forsømmer oss selv, vi må være forsiktige slik at vi ikke blir utbrent.
  • Når kroppen og hjernen forbereder seg for mange sammenhengende timer med vedvarende innsats, kan vi til tider overanstrenge oss, og nå et nivå av ubevisst stress som kan ha alvorlig innvirkning på helsen vår.
  • Av denne grunn er det avgjørende å dele oppgavene. Fedre kan også bidra til å ha omsorgen for et barn. En far kan utføre nøyaktig samme oppgaver som en mor kan, med unntak av amming, selvfølgelig.
  • La oss nyte barnas oppvekst fullt ut ved å dele ikke bare ansvar, men også trettheten. La de mørke sirklene påvirke begges øyne. La oss balansere utmattelsen med like mye lykke, og bekymringene med smil.

Så husk: du gjør en god jobb med babyen din. Aldri tvil på det. Men ikke forsøm deg selv i prosessen.

Barn og foreldre

Siden jeg har deg ved min side er positive følelser en del av livet mitt

Å være en mor eller en far endrer visse strukturer i hjernen vår – det vet vi. Denne ekstra dosen av oksytocin gjør oss ikke bare mer beskyttende, mer følsomme overfor barnets behov. Den hjelper oss også med å forbedre aspekter som gjør oss til en bedre person med mer empati, med ønske om suksess, motstandskraft, drømmer og til og med behovet for å dyrke visse verdier som gjør denne verden til et bedre sted.

“Glem aldri å smile, fordi den dagen du ikke smiler er en bortkastet dag.”

-Charles Chaplin-

På den annen side, siden barnets fødsel har dine svakheter blir dine styrker. Den enkle handlingen av å klemme barnet ditt bringer ut et smil. Ikke glem at smil ikke bare er en refleksjon av ditt indre velvære, det er også lyset som styrer barnet ditt.

Smil er en svært viktig følelsesmessig gest som styrer barnet ditt til en sikker sosial atferd, kommunikasjon og hengivenhet mot andre vesener. Ditt vakre smil overfører kjærlighet og anerkjennelse som hjelper barnet ditt med å bygge et sterkt bånd.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.