Mamma, vær der for meg så jeg får mot til å forlate deg

Mamma, vær der for meg så jeg får mot til å forlate deg
María Alejandra Castro Arbeláez

Skrevet og verifisert av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Siste oppdatering: 20 mai, 2018

Mamma, vær der for meg så jeg får mot til å forlate deg. Vis at du er glad i meg slik at jeg kan føle meg sikker på at du alltid vil være ved min side selv om jeg ikke kan se deg. Stol på deg selv og stol på meg, la min eksistens ha en mening selv om vi ikke er sammen, og litt etter litt vil jeg klare å løsrive meg.

Vær der for meg, ikke hold meg fanget til å bli hos deg, men vis meg at det som er rundt også er trygt. Vis meg kjærlighet slik at jeg ikke har noe å frykte og så jeg klarer å utforske en verden hvor det finnes ukjente mennesker og ting som jeg fortsatt ikke har sett eller rørt.

Vær glad i meg og ikke bind meg, gi meg frihet til å være meg selv og til å fortelle deg om mine drømmer, se opp til deg og deler mine mål med deg.

Vet du at babyer trenger kjærlighet like mye som de trenger mat? Det er den eneste måten vi kan føle oss i stand til å utforske og føle oss modige på til enhver tid. Jeg vet at det som skjer, det skjer. I deg finner jeg beskyttelsen som jeg trenger.

Du er rolig av natur, min trygge base

Mamma, du skal vite at måten jeg utforsker på og veien jeg går kommer an på måten du reagerer på når jeg kommer til deg og ber om din godkjenning.

Du bør vite at på under tre måneder så har jeg allerede tilpasset meg visse måter å oppføre meg på. Da vet jeg allerede mer eller mindre hvordan vårt forhold er, hvordan jeg skal tilnærme meg og jeg ser i øynene og i ordene dine om du beholder roen.

Jeg er sikker på at du vet hvordan du skal trøste meg når jeg gråter. Fortvil ikke, det er nok ikke alltid så lett, men vi kan alltid leke oss frem, for det vil hjelpe meg til å lære. Din væremåte og din stemme skaper en rolig verden som får meg til å føle meg bra selv om jeg er redd.

Du må forstå at jeg av og til ikke forstår deg, at du er nødt til å lære meg og du må være tålmodig. Jeg vil få behov for å være for meg selv, og plutselig få lyst til å hente deg igjen, det er kun slik jeg vil finne balansen som jeg mangler.

Når jeg fyller mitt første år

Når jeg har blitt ett år så har min personlighet stabilisert seg. Jeg vil være mye mer forutsigbar og vi vil begge kunne vite hva som er min måte å uttrykke mine behov på, hva som skal til for å roe meg, hvordan jeg forholder meg til ukjente på, hvordan jeg flykter og hvordan jeg bruker kroppsspråket.

På bare noen få måneder har jeg utviklet meg til en egen person og jeg begynner å bli litt av en skuespiller. Dette kan også by på utfordringer, men ikke vær redd, vi skal lære hverandre å kjenne sammen.

Legg merke til disse forandringene. Før oppførte jeg meg som det passet meg, men nå begynner jeg å forstå hva som forventes av meg. Derfor prøver jeg å forstå at jeg må oppfylle forventningene og ønskene som omgivelsene har for meg.

I tillegg til alt dette har jeg mange følelser, tro og meninger som gjør meg så unik. Det kommer til å ta mange år og mange diskusjoner før jeg forstår at jeg er nødt til å følge visse regler.

Derfor ber jeg deg mamma, vær tålmodig. Jeg vil at du skal nyte denne delen av livet mitt sammen med meg. Ikke stress, jeg er din og du er min. Jeg er en heldig baby som har min kjære mor så nær meg, så ubetinget og så kjærlig.

Mamma, jeg føler meg så stor når jeg får utforske. Takk for at du stoler på meg! Dette hadde ikke vært mulig uten deg!

Hemmeligheten for å oppdra trygge og glade barn

For at en baby skal kunne utforske omgivelsene så trenger den en trygg base. Dette er hemmeligheten for å oppdra trygge og glade barn.

Det er viktig å følge med på hvordan deres personlighet utvikler seg, hvordan vi forstår dem og hvordan vi hjelper dem med å oppdage omgivelsene i trygghet. Slik oppmuntrer vi utviklingen og mulighetene deres til å uttrykke seg selv, sin oppførsel og sine følelser.

Den største følelsesmessige omsorgen vi kan gi til våre barn er å gi dem frihet til å utforske uten frykt, i balanse og i frihet. Dette vil de være oss evig takknemlige for.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.