Hva får deg til å føle deg som en mamma?

Når følte du deg som en mamma for første gang? Og hvilke situasjoner minner deg om at du er noens mor? Dette har en tendens til å være veldig personlige og emosjonelle spørsmål, som vi vil utforske i dag.
Hva får deg til å føle deg som en mamma?
María José Roldán

Skrevet og verifisert av psykopedagogen María José Roldán.

Siste oppdatering: 22 desember, 2022

Hvis vi ser tilbake på erfaringene våre med morsrollen, kan mange av oss si nøyaktig når vi kunne føle oss som en mamma for første gang. Det nøyaktige øyeblikket er annerledes og unikt for hver kvinne, men det er alltid spesielt.

Kanskje var det med en gang du så den positive graviditetstesten. Eller kanskje det var første gang du kjente det lille sparket eller holdt ham eller henne i armene for første gang.

Hva får deg til å føle deg som en mamma?

I dag ønsker jeg å dele min egen personlige opplevelse. Jeg vil snakke om de gangene jeg føler meg som en mamma … der jeg plutselig blir påminnet om dette enorme privilegiet og ansvaret jeg har. Uansett når det skjer med deg, er jeg sikker på at du vil kunne kjenne deg igjen i følgende punkter.

Da jeg la merke til at barnet mitt vokste inni meg

Hver gang jeg så på min voksende mage og reflekterte over miraklet som skjedde der inne. Eller når jeg kjente sparkene hans inni meg, som begynte som milde sommerfuglvinger og som med tiden ble så sterke at de holdt meg våken om natten  …

Eller kanskje var det da jeg for første gang befant meg ansikt til ansikt med min lille og vugget ham i armene mine. Det var da jeg for første gang visste at jeg var noens mamma. Da hans varme hud kom i kontakt med min og jeg hørte hans lille, men kraftfulle gråt.

Hva får deg til å føle deg som en mamma?

Jeg kan føle meg som en mamma mens jeg ammer

Når følte jeg meg først som en mamma? Første gang jeg ammet babyen min, følte meg klønete og tvilte på meg selv. Sannheten er at det føltes rart, men samtidig var det fantastisk. Og de lange nettene da jeg knapt sov fordi babyen min trengte meg … De var harde, men jeg ville ikke bytte dem med noe i verden.

Når hjertet mitt knuses

Jeg føler meg også som en mamma hver gang hjertet mitt knuser i tusen biter. Det går i stykker og så kommer det sammen igjen, gang på gang. Hvorfor? På grunn av min egen frykt og bekymring, kombinert med den overveldende kjærligheten jeg føler for barnet mitt.

De nettene når jeg gråter meg i søvn, føler jeg utvilsomt som en mamma. For en voldsom følelse når du blir forkrøplet av selvtvil. Jeg lurer på om jeg gjør ting riktig, eller om jeg på noen måte svikter min lille. Og jeg bekymrer meg for dagen da barnet mitt skal møte verden uten meg.

Jeg føler meg som en mamma når barnet mitt trenger meg

Når min lille trenger meg til å gre håret, knytte skoene eller skifte bleie, føler jeg meg som en mamma. Eller når han bare trenger at jeg skal legge meg ved siden av ham i sengen hans eller følge ham på do på midten av natten. Og selvfølgelig, når jeg vasker oppkast og tar temperaturen, føler jeg meg som en mamma.

Når jeg serverer måltider, spiller kort eller drar på opplevelser … Når barnet mitt kommer til meg for noe å gjøre, eller bare for å spørre hva til lunsj. Noen ganger ser jeg på ham, på det lille ansiktet hans og det gigantiske smilet hans, og jeg vet at jeg må ha gjort noe riktig.

Når jeg må avlyse planene mine

Å være mamma betyr at ting ikke alltid går slik jeg tror de vil. For eksempel når jeg måtte takke nei til invitasjoner fordi jeg var høygravid. Eller når jeg må avlyse planene mine i siste øyeblikk fordi gutten min har fått feber. Og hva med de gangene jeg må være den mammaen fordi jeg velger å prioritere barnets rutiner? Ja, jeg føler meg definitivt som en mamma i disse stundene.

Hva får deg til å føle deg som en mamma?

Jeg føler meg også som en mamma når jeg kjenner barnets ubetingede kjærlighet

Jeg kjenner barnets ubetingede kjærlighet hver gang han gir meg en klem eller overøser meg med kyss. Når jeg er den eneste som kan tørke tårene eller roe ned skrikene hans. Og når han tilgir manglene mine og forteller meg at jeg er tidenes beste mamma.

Å være og føle seg som en mamma …

Å være mamma har uten tvil gjort meg til den beste versjonen av meg selv. Barnet mitt har lært meg å elske med hjertet mitt på vidt gap og å velge å se det gode i mennesker. Å være lykkelig selv på de mest kaotiske dagene – som selvfølgelig er de fleste dager.

Dessuten har det å være mamma lært meg å tilgi, å jobbe hardt, å være medfølende, vennlig, tålmodig og fremfor alt … å være ydmyk.

Å ta vare på et annet menneske har lært meg hva det vil si å være virkelig uselvisk. Og å skape en familie med partneren min og ta vare på sønnen vår sammen har vist meg den sanne betydningen av kjærlighet. Nå vet jeg at kjærligheten er større enn alt annet.

Så hvis du spør meg: “Når følte du deg som mamma?”, ville jeg sagt: “En million ganger.” Det er så mange øyeblikk – de minste detaljene og de største milepælene. Og plutselig blir jeg slått av den bølgen av følelsen av jeg er noen andres.

De gangene jeg virkelig kan føle meg som en mamma

Imidlertid, hvis jeg måtte begrense det til bare noen få, ville jeg sagt …

  • Da mitt barn ble født, og jeg var vitne til livets mirakel for første gang.
  • Den dagen barnet mitt først sa ordet “mamma”.
  • Hver gang jeg opplever hva bare en mamma kan: Styrke kombinert med utmattelse, frustrasjon blandet med følelser, frykt blandet med ren selvsikkerhet.

Denne sammenstillingen av følelser forekommer ikke hver dag. Noen dager går faktisk ganske greit. Men når jeg har en av de dagene, kommer følelsen av at jeg er mamma, så mye sterkere. Jeg har hjertet til en mamma og jeg vil alltid være klar og villig til å gi barnet mitt alt mitt … til å beskytte, tjene og fremfor alt gi all den kjærligheten jeg har å tilby.

Så hva med deg? Når følte du deg som en mamma for første gang?


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.