Dette skjer i en mors hjerne

Dette skjer i en mors hjerne
María Alejandra Castro Arbeláez

Skrevet og verifisert av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Siste oppdatering: 24 mai, 2018

Hei mamma:

I dag skal jeg fortelle deg hva som kommer til å skje i hjernen din og hvordan jeg kommer til å forandre måten du tenker og føler på for alltid. Jeg skal starte helt fra begynnelsen slik at du forstår meg.

Det første som skjer er at et hormon som heter progesteron oppstår i kroppen din, mamma. Brystene dine blir mer følsomme og hjernen slapper av. I begynnelsen vil du bli trøttere og får lyst til å sove mer og spise mer enn normalt.

Det er jeg som er ansvarlig for at disse hormonene stimulerer den delen av hjernen som bestemmer over søvn og sult. Hvis jeg trenger å spise, da må du produsere mer blod for at jeg skal få den næringen jeg trenger.

Ikke vær bekymret, det er normalt at du ikke har lyst til å vike fra vannflasken et sekund og at du vil være i nærheten av et toalett. Sannsynligvis av samme grunn som hjernen din får lyst til å spise noe spesielt eller ikke takler visse lukter.

Du vil naturligvis ikke spise noe som kan skade meg, derfor vil mye gi deg avsmak og kvalme. Ikke vær redd, dette skjer kun i det første trimesteret. Alle disse endringene er helt normale.

Du skal vite at progesteron øker fra ti til hundre mellom andre og fjerde måned, og at effekten er den samme som angstdempende medikamenter  som f.eks valium. Tenk at hjernen din er full av beroligende og avslappende midler, jeg vil bare beskytte oss mot stress.

I fjerde måned

Fra og med den fjerde måneden, så har hjernen din blitt vant til de hormonelle forandringene. Da vil du mest sannsynlig kunne spise normalt igjen og med god appetitt.

Den bevisste og den ubevisste delen av hjernen din venter på det som skjer i livmoren din, i mitt hjem. Mamma, her har jeg det veldig bra, magen din er behagelig, jeg liker å høre hjerteslagene dine og å føle varmen din.

Men ikke bli for komfortabel med dette, mamma, jeg vil du skal vite at jeg er her. Så fra og med den femte måneden er det mulig at du begynner å kjenne noe som ligner på luft i magen. Det kan faktisk hende at du tenker det er luft du får etter et måltid, men nei.

Hjernen din vet at dette betyr at jeg beveger på meg. Du begynner å legge merke til min tilstedeværelse. Hjernen din har forandret seg og utvidet tørst- og sultbehov. Kan du tenke deg hvorfor? På grunn av kjærlighet.

Nå begynner du å bli kjent med meg, du legger merke til de små sparkene, at jeg beveger på meg, og du forestiller deg hvordan det blir å ha meg i armene dine og se meg for første gang. Pappa og menneskene rundt deg har også et ønske om å kjenne bevegelsene mine og høre hjerteslagene mine.

Den beroligende effekten til progesteron

De høye verdiene av østrogen hjelper til å motvirke stresshormoner mens jeg ligger i magen din, mamma. Visste du at jeg og morkaken som beskytter meg produserer så mye kortisol at mot slutten av svangerskapet er kroppen din like invadert som en kropp som har utført anstrengende fysisk trening.

Men disse hormonene får deg ikke til å bli stresset, eller i hvert fall ikke typisk stresset. Det som skjer er at de får deg til å tenke på hva du spiser, om stedet du er på er trygt og at alt er bra i omgivelsene.

De hjelper deg med å fokusere på deg og på meg, på vår velvære. Det kan også forandre størrelsen og strukturen på hjernen din. 

 

Når fødselen nærmer seg

Når det ikke er lenge igjen til fødselen så begynner du å bekymre deg mye over meg. Du tenker nok på hvordan vi skal klare å komme oss gjennom den store begivenheten som venter oss.

Du kommer til å være veldig våken og på vakt. Jeg blir født når det passer, mamma. Det er ikke sikkert det blir som du forventer.

Når vannet ditt går så blir hjernen din full av oksytocin og gjør slik at livmoren trekker seg sammen. Nivåene av progesteron (som gjør deg avslappet) synker. Oksytocin og dopamin vil føre til at det blir opprettet mange nerveforbindelser i hjernen din.

Og så ankommer jeg denne verden og hilser på deg. Du kommer til å være så utslitt av du kanskje ser uklart, men hjernen din har forberedt deg på å elske meg. Ved lukten, følelsen og lyden av meg kan du enkelt klare å skille meg fra hvilken som helst baby i verden.

Din styrke og iver etter å ta vare på meg vil være implementert i hjernen din for alltid. Du vil føle at du kan flytte et fjell for å beskytte meg.

Du kommer til å utvikle en bedre hukommelse, du blir mer fleksibel, mer effektiv og modigere. Fra og med nå og for resten av livet. Hjernen din har forberedt seg på å elske meg og på å ha meg ved din side.

Dette vil aldri forandre seg, mamma. Jeg håper du forstår bedre nå hvordan vi kan bli så glade i hverandre. Det virker magisk, synes du ikke? Så fantastisk det blir å vokse sammen og bli bedre sammen! Jeg kan ikke uttrykke meg med ord, så fra nå av vil jeg gjøre det med klemmer, kyss og mye kos og kjærlighet! Jeg har lært av den beste!


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.