Jeg er redd for at barnet mitt skal vokse opp for fort

Følelsen av at barnet ditt vil vokse opp for fort kan forårsake mye svimmelhet og nostalgi. Hvordan kan du takle denne følelsen?
Jeg er redd for at barnet mitt skal vokse opp for fort

Siste oppdatering: 10 juni, 2023

Jeg kommer over et bilde fra år eller måneder siden, og jeg kan bare ikke tro det. Jeg kan ikke forstå hvordan tiden har gått så fort. Minnet tar meg tilbake til det første øyeblikket jeg holdt ham i armene mine og nostalgien blomstrer brått. Han var så liten, så uskyldig, så sårbar og mektig på samme tid. Jeg er redd for at barnet mitt skal vokse opp for fort.

Jeg husker da han sa sitt første ord, det virker som i går. Jeg finner klærne han hadde på seg de første dagene av livet, og jeg er sjokkert over å legge merke til at i dag, bare noen få år senere, vil den dyrebare onepiecen ikke engang passe på en fot.

Da jeg var gravid, advarte alle meg om å “nyte hvert øyeblikk, fordi de vokser opp så fort,” og “utnytte barndommen hans så mye du kan, for snart kommer tiden når han vil fortelle deg at han drar hjemmefra.” Selv om jeg ikke er overrasket over å ha hjemlengsel for tid, hadde jeg aldri forestilt meg at det skulle være så intenst.

Uavbrutt vekst, et ønske og en frykt

En mor som beundrer sin smilende baby.

Det skremmer meg å innse at sønnen min ikke bare ser ut til å vokse opp med lysets hastighet, men også at han aldri igjen vil være den uskyldige lille skapningen han en gang var. Jeg ber ikke om at han ikke skal vokse opp, selvfølgelig ikke. Det er snarere en følelse som er like motstridende som absurd: Jeg frykter sønnens vekst, men samtidig vil jeg at han skal vokse opp, med all min makt.

Jeg drømmer om å se ham stor, ansvarlig, snill og uavhengig. Jeg er spent på å følge ham i de viktige avgjørelsene i livet hans. Jeg er dypt nysgjerrig på veiene han vil bestemme seg for å gå. Hvordan blir voksenlivet hans? Hva vil han like å gjøre? Hva vil være hans største frykt?

Jeg vil se ham gjøre feil og lære av dem. Jeg vil se ham bli forelsket og lide for kjærligheten. Jeg vil at han skal ha mot til å være den han vil være. Selv om beina skjelver, vil jeg at han skal våge å ta risiko. Jeg ville elsket at han skulle opprettholde sin vennlighet, sans for humor og åpenhet.

Poenget er at sønnen min vokser opp raskere enn jeg ønsker. Så sint jeg er for at jeg ikke klarer å kontrollere tempoet! Jeg er rett og slett ikke klar for at han skal avvise klemmene mine. Jeg er heller ikke klar for at han ikke lenger trenger min hjelp med å strekke meg etter krukken med småkaker, som i dag bare er noen centimeter høyere enn han kan nå. Om han liker det eller ikke, kommer han til å bli voksen. Den tiden kommer og jeg vil nyte et nytt bånd med en tenåring, en ung voksen og deretter en voksen.

Uunngåelige endringer når et barn vokser opp

Det som skremmer meg mest med å vokse opp er endringene som følger med det. Etter hvert som han blir eldre, forandres livet hans, slik det gjør for oss alle, selvfølgelig. Jeg husker meg selv på hans alder: Selv om jeg beholder min følsomme og drømmende essens, er jeg en annen person.

“Vi er en art på reise. Vi er i live fordi vi er i bevegelse”.

– Jorge Drexler –

På et tidspunkt vil han bytte ut sjokolademelk med kaffe, gå turer i parken med kvelder med venner, og søkehistorikken hans på Internett vil endre seg fullstendig. Plutselig slutter han å levere meg tegningene sine med den søteste dedikasjonen jeg noen gang har mottatt i mitt liv: “Jeg elsker deg, mamma.” Etter hvert vil mottakeren av hans kjærlighetsmeldinger bli en annen.

Han vil føle seg annerledes, tenke annerledes og velge fra et annet perspektiv. Enkelt sagt, han vil se på verden med andre øyne og handle fra sitt eget synspunkt. Endringer betyr overgang, men også læring. Ønsker endres og det samme gjør behov. Hva er vel bedre enn å være på farten for å tilpasse veien vår?

En voksen kvinne som klemmer moren sin.

Nyt øyeblikket

Klokka tikker. Tiden flyr, og det er vanlig at foreldre frykter at barnet vil vokse opp for fort. Så langt har ingen mennesker funnet en måte for å sette tiden på pause. Derfor bør vi begynne å akseptere denne virkeligheten som overgår oss fullstendig.

Med takknemlighet og tilstedeværelse, bestemmer jeg meg for å nyte hvert øyeblikk. Å klemme barnet mitt mer enn vanlig. Ha det gøy og kjede meg med han. Å dele samtaler, spill, smerter og gleder. Å være tilstede i det formatet han trenger meg i. Barna våre vokser stadig opp rett foran øynene våre. Så det er bedre å presse hvert sekund av vår felles eksistens enn å kjempe en kamp som allerede er tapt.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.